Açık Mod
Koyu Mod
Sistem Modu
Batman’da, bölgenin en önemli geçim kaynaklarından biri olan hayvancılık mahsullerinde mevsimsel fiyat hareketliliği başladı.
Koçerlerin yaylalara çıkması ve kent merkezindeki taze peynir arzının azalması nedeniyle peynir fiyatlarında son iki haftada %20 ila %25 oranında artış yaşandı. Esnaf, kışlık peynir hazırlığı yapacak olan vatandaşlara tedarik süreçlerini geciktirmemeleri yönünde çağrıda bulundu.
Taze peynir sezonunun kapanış dönemine girilmesiyle piyasadaki ürün miktarının azaldığını belirten peynir satıcısı Recep Yanaç, güncel fiyatlar ve piyasa durumu hakkında şu bilgileri verdi: “Taze peynir sezonunu bitirdiğimiz için fiyatlar yavaş yavaş yükseliyor. Göçerler artık yaylalara çıktı ve şehir merkezindeki sıcak piyasada taze peynir arzı azaldı. Şu anda güncel olarak koyun peynirinin kilosu 400-450 lira civarında seyrediyor. İnek peyniri ise kalitesine göre 200 liradan başlayıp 270 liraya kadar çıkıyor. Bu fiyat artış eğilimi, kışlık salamura peynirler tamamen piyasaya çıkıp arz dengelenene kadar devam edecektir. Vatandaşlarımız kışlık ihtiyaçlarını karşılamak için alımlara başladı.”
Son dönemde talebin artmasına rağmen yaylalardan gelen ürünlerin lojistik maliyetlerinin arttığını ifade eden esnaf Sadullah Türk ise fiyat dalgalanmasını nakliye masraflarına bağladı. Türk, şu ifadeleri kullandı: “Yaklaşık 2-3 ay boyunca peynir fiyatları stabil seyretti. Ancak koçerlerin yaylaya gitmesi ve havaların ısınmasıyla birlikte vatandaşın kışlık peynir talebi arttı. Pazar dinamiğinde ürün az, talep fazla olunca fiyat doğrudan etkileniyor. Ayrıca yaylalardan şehre getirilen peynirlerin yol ve yakıt masrafları arttı; bu lojistik maliyetler de fiyata yansıyor. Kısa süre önce 300 liraya sattığımız peynir şu anda 350-370 lira arasında alıcı buluyor. Fiyatların daha da yükselme ihtimaline karşı vatandaşların kışlık alımlarını ertelememesini tavsiye ediyoruz.”
Bölge halkının geleneksel kışlık gıda hazırlıkları kapsamında yoğun ilgi gösterdiği peynir pazarında, fiyatların önümüzdeki haftalarda da talep yoğunluğuna göre şekillenmesi bekleniyor.
