ILISU BARAJI 2024’TE 13,5 MİLYAR TL KATKI SAĞLAYACAK

Dünyanın gövde uzunluğu ve beton yüzey alanı bakımından birinci sırada yer alan Ilısu Barajı, sadece 2024 yılında Türkiye ekonomisine yaklaşık 13,5 milyar TL katkı sağlayacak.

GİRİŞ 20.10.2024 13:46
GÜNCELLEME 25.09.2026 07:15
137 gösterim
2 dk okuma
Fotoğraf: ILISU BARAJI 2024’TE 13,5 MİLYAR TL KATKI SAĞLAYACAK
f𝕏
🔊Haberi Dinle0:00 / 1:27
Baraj, 2020 yılından bu yana toplamda 11,2 milyar kW enerji üretimi gerçekleştirdi. YILDA 4 MİLYAR 120 MİLYON KW ELEKTRİK ÜRETİLİYOR İlk ünitesi Mayıs 2020’de devreye giren Ilısu Barajı, aynı yıl içinde tam kapasiteye ulaşarak yılda 4 milyar 120 milyon kW elektrik üretimi gerçekleştirmeye başladı. Bu miktar, 6 milyon nüfuslu bir şehrin yıllık enerji ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde. TÜRKİYE'NİN 70 YILLIK RÜYASI GERÇEKLEŞTİ Dicle Nehri üzerine inşa edilen Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Türkiye'nin 70 yıllık enerji üretimi hedeflerinden biri olarak hayata geçti. 2006 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından temeli atılan baraj, 2020 yılında tamamlanarak hizmete açıldı. DSİ 16. Bölge Müdürü Cihan Aksoy, 2024 yılının ilk 9 ayında barajdan 3,2 milyar kW enerji üretildiğini ve yıl sonuna kadar bu rakamın 4 milyar kW'a ulaşmasının beklendiğini belirtti. TARİHİ ESERLER KORUMA ALTINA ALINDI Barajın inşası sırasında göl alanında kalan tarihi ve kültürel varlıklar, özel mühendislik teknikleriyle korunarak Hasankeyf Kültürel Park Alanı'na taşındı. Bu süreçte, ağırlığı 2 bin tonun üzerinde olan türbeler gibi önemli yapılar dikkatlice yer değiştirildi. Ayrıca, Hasankeyf Yukarı Şehir bölgesi yeniden düzenlenerek açık hava müzesine dönüştürüldü. HASANKEYF YENİDEN DÜZENLENDİ Yukarı Hasankeyf’te, Dicle ve Şaap Vadisi'nin birleşimindeki tarihi Küçük Saray, 6 metre yükseltilerek baraj suyundan korunmuş ve daha görünür hale getirildi. Ayrıca, yerli ve yabancı turistlerin rahatlıkla Yukarı Şehre ulaşabilmesi için baraj gölüne üç adet yüzer iskele inşa edildi.
Takip

Yeni haber çıkınca bildirim veya e-posta alın. Bu satırlar kategori sayfasını açmaz.

Güncel

Bu habere tepkiniz:

En fazla 3 ifade bırakabilirsiniz
Paylaş:f𝕏
Bu Haberleri de Okuyun

Farklı kategorilerden son eklenen güncel haberler

Ekonomi kategorisinden diğer başlıklar

Bulunduğunuz haberin kategorisinden güncel başlıklar

MÜJDECİ’DEN YATIRIMCILARA 1 MİLYAR TL’LİK ÇAĞRI
Ekonomi

MÜJDECİ’DEN YATIRIMCILARA 1 MİLYAR TL’LİK ÇAĞRI

03.11.2026 · 16:06

ARM Danışmanlık sahibi ve proje uzmanı Mensur Müjdeci, Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) Programı kapsamında Batman’daki imalat sanayi yatırımlarına 1 milyar TL’ye kadar finansman sağlanabildiğini belirterek yatırımcılara çağrıda bulundu.

PEKMEZDE BOLLUK VAR, SATIŞ YOK
Ekonomi

PEKMEZDE BOLLUK VAR, SATIŞ YOK

30.10.2026 · 16:27

Batman’da kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte şire üzümünden üretilen pekmez tezgâhlardaki yerini aldı.

DURSUN: “EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRET SEVİYESİNE ÇIKARILMALI”
Ekonomi

DURSUN: “EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRET SEVİYESİNE ÇIKARILMALI”

30.10.2026 · 16:20

Emekli Memur-Sen Batman Şube Başkanı Fahrettin Dursun, artan hayat pahalılığı ve yetersiz emekli maaşlarına dikkat çekerek, tüm emeklileri kapsayan genel bir zam yapılmasını istedi.

EMLAK SEKTÖRÜ DURGUN: KONUT ALIMINA DESTEK ÇAĞRISI
Ekonomi

EMLAK SEKTÖRÜ DURGUN: KONUT ALIMINA DESTEK ÇAĞRISI

28.10.2026 · 16:46

Batman’da gayrimenkul sektöründe yaklaşık iki yıldır yaşanan durgunluk, emlak danışmanlarını ve müteahhitleri zor durumda bırakıyor. Yüksek faiz oranları, artan inşaat maliyetleri, altın fiyatlarındaki hareketlilik ve vatandaşların düşen alım gücüne dikkat çeken sektör temsilcileri, konut satışlarının canlandırılması için devlet destekli kampanyalar ve ekonomik düzenlemeler yapılmasını istedi.

ÇETİZ: “KÜÇÜK ESNAFIN YÜKÜ HAFİFLETİLMELİ”
Ekonomi

ÇETİZ: “KÜÇÜK ESNAFIN YÜKÜ HAFİFLETİLMELİ”

28.10.2026 · 16:42

HAKSİAD Batman Şube Başkanı Cemal Çetiz, artan kira, elektrik, personel ve vergi giderlerinin küçük esnafı zor durumda bıraktığını belirterek ekonomik destek çağrısında bulundu. Piyasadaki durgunluk ve vatandaşın alım gücündeki düşüşün ticareti olumsuz etkilediğini ifade eden Çetiz, vergi ve SGK prim borçlarında kolaylık sağlanmasını istedi.

TARIM FUARINA KATILAN ESNAF: “MASRAFLARIMIZI ÇIKARAMADIK!”
Ekonomi

TARIM FUARINA KATILAN ESNAF: “MASRAFLARIMIZI ÇIKARAMADIK!”

26.10.2026 · 19:27

Batman’da 22-25 Ekim tarihleri arasında düzenlenen 6. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı’na katılan esnaf, ziyaretçi sayısının beklentilerin altında kalması nedeniyle zarar ettiklerini belirterek organizasyona tepki gösterdi.