Ekonomist Mehmet Başaran, Türkiye ekonomisinde yüksek faiz oranlarının üretim, ticaret, yatırım ve tüketici üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Artan finansman maliyetlerinin işletmelerin giderlerini yükselttiğini belirten Başaran, bu durumun ürün fiyatlarına yansıyarak vatandaşın ekonomik yükünü artırdığını ifade etti.
Sermayenin üretim ve ticaret yerine faiz getirisine yönelmesinin piyasalardaki nakit akışını olumsuz etkilediğini savunan Başaran, sürdürülebilir ekonomik büyüme için üretim, yatırım ve istihdamın desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
“YÜKSEK FAİZİN FATURASI VATANDAŞA ÇIKIYOR”
Faize dayalı ekonomik sistemin üretim üzerindeki etkilerine değinen Başaran, paranın yatırım ve üretimi destekleyen bir araç olmaktan çıkarak kendi başına kazanç sağlayan bir unsura dönüşmesinin önemli sorunlardan biri olduğunu söyledi.
Başaran, “Bir işletme yüksek faizle kredi kullandığında doğal olarak bu maliyetini üretim giderlerine yansıtır. Üretici pahalıya üretir, esnaf pahalıya satar, tüketici de yüksek fiyata ürün almak zorunda kalır. Sonuçta finansman maliyetinin büyük bölümü dönüp dolaşıp esnafın ve vatandaşın cebinden çıkar.” ifadelerini kullandı.
“SERMAYE ÜRETİM YERİNE FAİZE YÖNELİYOR”
Yüksek faiz oranları ve vergi yükünün ticaret üzerindeki baskısını değerlendiren Başaran, işletmelerin artan maliyetler nedeniyle kazanç sağlamakta zorlandığını belirtti.
Başaran, “Vatandaş yoğun bir tempoyla çalışmasına rağmen ticarette istediği kazancı elde edemediğinde, elindeki sermayeyi riske atıp ticarette kullanmak yerine faizde değerlendirmeyi tercih edebiliyor. Bu durum hem ülke ekonomisini hem de halkın ekonomisini olumsuz etkileyerek piyasalarda ciddi bir nakit yetersizliğine yol açıyor.” dedi.
“EKONOMİK BÜYÜME VATANDAŞIN SOFRASINA YANSIMALI”
Ekonomik büyümenin yalnızca açıklanan rakamlarla değerlendirilmemesi gerektiğini vurgulayan Başaran, büyümenin vatandaşın günlük yaşamında da hissedilmesi gerektiğini söyledi.
Üretim yerine tüketim ve kredi genişlemesiyle desteklenen büyümenin enflasyonla mücadeleyi zorlaştırabileceğini belirten Başaran, şunları kaydetti:









