DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Yeni Yol Partisi Grup Başkanı Mehmet Emin Ekmen, Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyonu Bursa Şubesi temsilcileri Fatih Yeniay ve İbrahim Çelikkaya ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir araya geldi.
Görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyen Ekmen, stajyer ve çırakların sigorta başlangıçlarının emeklilik hesabına dahil edilmemesini gündeme taşıdı.
“8 EYLÜL 1999 ÖNCESİ SİGORTA BAŞLANGICI KABUL EDİLMELİ”
Staj ve çıraklık dönemlerinde SGK kaydı yapılmasına rağmen bu tarihin emekliliğe esas alınmadığını belirten Ekmen, uygulamanın değiştirilmesi gerektiğini söyledi.
Ekmen, “8 Eylül 1999 öncesi için meslek liseleri ve çırakların SGK girişleri isteğe bağlı borçlanma ile sigorta başlangıcı kabul edilmelidir. Yine sigorta girişi yapılanların ilk girişleri uzun vadeli sigorta başlangıcı sayılmalıdır.” dedi.
Fiilen çalışan ve e-Devlet kayıtlarında ilk işe giriş tarihi bulunan kişilerin bu tarihlerinin emeklilik hesabına dahil edilmesini isteyen Ekmen, eksik primlerin isteğe bağlı borçlanma yoluyla tamamlanabilmesi gerektiğini ifade etti.
BAKANLIK VE SGK’YE ÇAĞRI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile SGK Başkanı Yunus Elitaş’a çağrıda bulunan Ekmen, 3308 sayılı Kanun kapsamında mesleki eğitim gören öğrenciler ve çırakların sigortalarının tam kapsamlı hale getirilmesini istedi.
Ekmen, prim ödemelerinin ortak bir havuzda toplanarak SGK’ye aktarılmasına yönelik çözüm önerisinin de değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
“MESLEKİ EĞİTİMİN CAZİBESİ AZALIYOR”
Türkiye’de sanayi ve esnafın çırak, kalfa ve usta ihtiyacı bulunduğunu dile getiren Ekmen, genç yaşta mesleğe başlayanların sigorta haklarının korunmasının mesleki eğitimi teşvik edeceğini söyledi.
Ekmen, “Çırakların mesleğe giriş tarihini uzun vadeli sigorta başlangıcı olarak kabul edilmediğinde, bunun mesleki eğitimin cazibesini azaltan bir unsur olduğunu da görmek gerekiyor.” ifadelerini kullandı.