Ekmen’den TBMM’de Mersin Marina Çıkışı: “Deniz Çöp Yuvasına Döndü!”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Mersin Marinası’nda son dönemde tavan yapan çevre ve deniz kirliliğini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

Ekmen’den TBMM’de Mersin Marina Çıkışı: “Deniz Çöp Yuvasına Döndü!”
Yayınlama: 12.08.2026
A+
A-

Yat limanı havzasının plastik şişeler, ambalaj atıkları, evsel çöpler ve kimyasal sızıntılarla kaplanarak adeta çöp göletine dönüştüğünü belirten Ekmen, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

“Deniz Ekosistemi Ve Biyoçeşitlilik Tehdit Altında”

Mersin’in Doğu Akdeniz’in en önemli ticaret, lojistik ve turizm merkezlerinden biri olduğunu hatırlatan Mehmet Emin Ekmen, kentin dünyaya açılan prestijli yüzü olan marinanın vahim durumuna dikkat çekti. Ekmen, “Kamuoyuna yansıyan görüntüler ve saha verileri, marinanın atık tabakasıyla kaplandığını açıkça ortaya koymuştur. Bu kirlilik sadece görsel bir çirkinlik değil; deniz suyu kalitesini bozmakta, ekosistemi ve biyoçeşitliliği tehdit etmekte, bölge esnafını ve binlerce vatandaşı mağdur etmektedir” ifadelerini kullandı.

Bakanlık Düzeyinde Denetim Ve Acil Müdahale Çağrısı

Dalgıçlar vasıtasıyla marinadan tonlarca katı atık çıkarılmasının denetim yetersizliğini gözler önüne serdiğini savunan Ekmen, Bakanlığın mülki idareyle koordineli bir şekilde “Acil Deniz Eylem Planı” başlatması gerektiğini söyledi.

Ekmen, Bakan Murat Kurum’a verdiği önergede; 2026 yılı içerisinde bölgede resmi bir su kalitesi ölçümü yapılıp yapılmadığını, marina işletmesine son 3 yılda kesilen idari para cezası miktarını, “Mavi Kart” atık takip sisteminin denetlenip denetlenmediğini ve deniz tabanındaki oksijensizleşme riskine karşı alınacak kalıcı yapısal önlemleri sordu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.