Ekonomist Tekin: Altın Fiyatlarını Artık Tek Başına Savaş Belirlemiyor

Ekonomist Yasin Tekin, ABD ile İran arasındaki gerilime rağmen altın fiyatlarında beklenen yükselişin yaşanmamasını değerlendirdi.

Ekonomist Tekin: Altın Fiyatlarını Artık Tek Başına Savaş Belirlemiyor
Yayınlama: 03.08.2026
A+
A-

Tekin, altının yalnızca jeopolitik gelişmelerle değil, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz politikası, güçlü dolar ve Çin’in altın talebi gibi küresel ekonomik dinamiklerle birlikte şekillendiğini söyledi.

Jeopolitik risklerin normal şartlarda yatırımcıları güvenli liman olarak altına yönelttiğini belirten Tekin, ancak yüksek faiz politikası nedeniyle güçlenen doların altındaki yükselişi sınırladığını ifade etti. Hürmüz Boğazı’ndaki risklerin petrol fiyatlarını artırabileceğini, bunun da enflasyon baskısını yükselterek Fed’in faiz indirimlerini ertelemesine neden olabileceğini kaydetti.

“FED VE ÇİN TALEBİ BELİRLEYİCİ ROL OYNUYOR”

Çin’in son yıllarda altın piyasasını ayakta tutan en önemli aktörlerden biri olduğunu vurgulayan Tekin, Çin Merkez Bankası’nın güçlü rezerv alımları ve fiziki altın talebinin piyasayı desteklediğini söyledi. Altın fiyatlarının jeopolitik riskler, Çin’in talebi ve Fed’in faiz politikasının birlikte etkisiyle belirlendiğini ifade eden Tekin, kalıcı yükselişin ise Fed’in faiz indirim sürecine bağlı olacağını dile getirdi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.