ZMO: “Yanlış Politikalar Tarımı ve Gıda Güvenliğini Tehdit Ediyor”

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, yanlış ekonomi, tarım ve gıda politikalarının üreticiyi üretimden uzaklaştırdığını ve bunun gıda güvenliği ile güvencesini ciddi şekilde tehdit ettiğini açıkladı.

ZMO: “Yanlış Politikalar Tarımı ve Gıda Güvenliğini Tehdit Ediyor”
Yayınlama: 10.01.2026
A+
A-

Doğan, 10 Ocak Ziraat Mühendisleri Günü ve Tarım Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, tarımın ve ziraat mühendisliğinin ülkenin geleceği açısından hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.

Tarım alanındaki ilk eğitim-öğretim faaliyetlerinin 1846’da İstanbul Yeşilköy’de kurulan Mekteb-i Zirai Şahane ile başladığını hatırlatan Doğan, tarım öğreniminin Osmanlı’dan günümüze kesintisiz sürdüğünü ifade etti.

Doğan, “1846’dan 2026’ya uzanan 180 yıllık süreçte tarımsal eğitim; bilimsel üretimin, planlı kalkınmanın, gıda güvenliğinin ve kırsal yaşamın gelişmesinde hayati bir rol üstlenmiştir.” dedi.

10 Ocak haftasının Tarım Haftası olarak kutlandığını belirten Doğan, bu sürecin tarımsal sorunların tartışıldığı ve çözüm önerilerinin ortaya konulduğu önemli bir dönem olduğunu söyledi.

Tarım öğreniminin ülkenin tarımsal belleğini ve mühendislik birikimini oluşturduğunu vurgulayan Doğan, bu birikimin gelecek kuşaklara aktarılmasının büyük önem taşıdığını kaydetti.

“Ziraat mühendisleri kamu yararı için çalışıyor”

Ziraat mühendislerinin toprağın, suyun, tohumun ve emeğin değerini bilen bir anlayışla hareket ettiğini ifade eden Doğan, şunları söyledi:

“Ziraat mühendisleri, doğayı koruyarak üretim yaparken kamu yararını ve toplum çıkarını her zaman öncelemiştir. Tarımın, gıdanın ve kırsal kalkınmanın her alanında sorumluluk üstlenmeyi görev bilmiştir.”

“Tarımsal üretimde ve mesleki istihdamda ciddi sorunlar var”

Günümüzde tarım sektörünün ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu dile getiren Doğan, çiftçilerin, tarımsal sanayinin ve ziraat mühendislerinin mesleki istihdam alanlarında sıkıntılar yaşadığını belirtti.

Ziraat mühendislerinin her koşulda üreticinin yanında olduğunu vurgulayan Doğan, “Yaz-kış, gece-gündüz, sıcak-soğuk demeden üretimin sürdürülebilmesi için sahadayız.” dedi.

“Yanlış politikalar tarımı zorluyor”

Doğan, tarım arazilerinin rant uğruna talan edilmesi, artan üretim maliyetleri, düşük gelir nedeniyle üreticinin üretimden çekilmesi, bazı ürünlerde dışa bağımlılığın artması ve yüksek gıda enflasyonu gibi sorunlara dikkat çekti.

Bu sorunların temelinde yanlış ekonomi, tarım, gıda, eğitim, istihdam ve ücret politikalarının yattığını ifade etti.

“İklim değişikliği sürecinde bilim ve mühendislik şart”

Küresel iklim değişikliğinin tarımı olumsuz etkilediğini belirten Doğan, bu süreçte bilimin ve mühendisliğin rehberliğinde kamucu tarım ve gıda politikalarının uygulanmasının zorunlu olduğunu söyledi.

Tarım öğreniminin 180 yıllık onurlu mirasını geleceğe taşıyacaklarını vurgulayan Doğan, ziraat mühendislerinin hak ettiği değeri gördüğü, üreticinin ve tüketicinin korunduğu bir tarım düzeni için mücadeleye devam edeceklerini kaydetti.

CİBRAİL UYANIK
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.