Batman’da altın fiyatlarındaki sert yükseliş, düğün alışverişlerini durdurdu, vatandaş yatırım amaçlı alıma yöneldi.
Batman’da kuyumcu esnafı, altın fiyatlarındaki hızlı yükselişin piyasaya etkilerini değerlendirdi. Esnaf, son bir yılda yüzde 100’ü aşan artışın alım gücünü düşürdüğünü, düğün alışverişlerinin durma noktasına geldiğini ve vatandaşın yalnızca yatırım amaçlı altına yöneldiğini belirtti.
Kuyumcu Hüseyin Bardakçı, altındaki sert artışa dikkat çekerek, “Geçen sene has altının gramı 3 bin TL civarındayken şu an 5 bin 800 TL civarında. Altın fiyatları Amerika’daki faiz hareketlerinden etkileniyor. Kısa vadede biraz gerileme olsa bile tekrar yükseleceğini bekliyoruz. Geçen seneyle bu sene arasında büyük fark oluştu,” dedi. Bardakçı, vatandaşın sağlam yatırım arayışında altını tercih edebileceğini söyledi.
Bir diğer kuyumcu Fatih Karataş ise, altının yükselişinin uluslararası gelişmelere bağlı olduğunu belirterek, “Son bir yıl içerisinde yüzde 100’ü aşan artış gösterdi. Türkiye’de yatırım aracı olarak görülen altın ciddi şekilde yükseldi ve bu yükselişin devam edeceği görülüyor. Fiyatlar bizim elimizde değil,” ifadelerini kullandı.
Karataş, fiyat artışının talebi düşürdüğünü vurguladı: “Eskiden altın düğün ve gelenekler için alınırdı. Şimdi yalnızca yatırım amaçlı alınıyor. Vatandaşlara tavsiyem; ellerindeki TL’yi altına yatırsınlar.”
Kuyumcular, altın fiyatlarındaki dalgalanmanın bir süre daha süreceğini, ancak uzun vadede altının güvenli liman olmaya devam ettiğini belirtti.
Kaynak: İLKHA