ZAMAN: SÜRESİZ NAFAKANIN OLUŞTURDUĞU MAĞDURİYETLER SÜRÜYOR

Süresiz nafaka uygulamasının oluşturduğu mağduriyetlerin devam ettiğini belirten Avukat Tahir Zaman, süresiz ibaresinin kaldırılıp evlilik süresi göz önünde bulundurularak yeni bir düzenlemeye gidilmesi çağrısında bulundu.

GİRİŞ 23.10.2024 14:18
GÜNCELLEME 25.09.2026 07:15
69 gösterim
2 dk okuma
Fotoğraf: ZAMAN: SÜRESİZ NAFAKANIN OLUŞTURDUĞU MAĞDURİYETLER SÜRÜYOR
f𝕏
🔊Haberi Dinle0:00 / 2:17
Türkiye'de on binlerce insanın mağduriyetine neden olan süresiz nafaka, evli çiftler arasındaki güven ilişkisini de zedeliyor. Yeniden evlenmelerinin önünde büyük bir engel olarak duran süresiz nafakanın yaşattığı mağduriyetler devam ediyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Avukat Tahir Zaman, İsviçre'den alınan kanunda dahi süresiz nafaka ibaresinin bulunmadığını söyledi. "Bu kanun maddesi birçok noktada hakkaniyetle bağdaşmıyor" Zaman, "Türk Medeni Kanununun 175'inci maddesinde 'boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek olan taraf, diğer taraftan daha ağır kusuru olmamak kaydıyla süresiz bir şekilde nafaka talep edebileceği' hükmü yer almaktadır. Burada nafaka yükümlüsünün kusuru aranmamaktadır. Söz konusu durum süresiz nafaka olarak da bilinmektedir. Bu kanun maddesinin birçok noktada hakkaniyetle bağdaşmadığı kanaatindeyiz. Zira çok kısa süren evliliklerde dahi evlenen özellikle erkek tarafı uzun süren bir nafaka borcuyla karşı karşıya kalmaktadır." dedi. "İsviçre'de süresiz nafaka tabiri yok" Süresiz nafakanın taraflar arasındaki dengeyi bozduğu gibi evli çiftler arasındaki güven ilişkisini de zedelediğine vurgu yapan Zaman, "Zira çok kısa süren bir evlilikte uzun süren bir nafaka borcuyla karşı karşıya kalınması taraflar arasındaki dengeyi bozmaktadır. Bildiğiniz üzere Türk Medeni Kanunu İsviçre'den alınmıştır. Peki, 'İsviçre'de süresiz nafaka ibaresi var mı yok mu?' sorusunun cevabını verecek olursak maalesef İsviçre'de süresiz nafaka denen bir tabir yok. İsviçre'de nafaka hususu tamamıyla kişilerin evlilik birliği ve evlilik süresi göz önünde bulundurularak verilen bir karardır. İsviçre'deki nafaka müessesesi belirlenirken birincisi çocuk, ikincisi de evlilik süresi ibaresi yer almaktadır. Bizim İsviçre'den almış olduğumuz kanunda dahi süresiz nafaka ibaresi yer almamaktadır. Orada evlilik süresi nafakayı belirleyen temel unsurdur." diye konuştu. "Bu kanun büyük mağduriyetlere yol açıyor" Meclisin bu noktada gerekli düzenlemeyi yapması gerektiğini ifade eden Zaman, şöyle devam etti: "Zira birçok erkeğin bu noktada hâlâ mağduriyet yaşadığına şahit oluyoruz. Süresiz nafaka kararının kaldırılması ancak mahkeme kararıyladır ama hâkimlerin de önünü bağlayan ne yazık ki böyle bir kanun maddesi var. Bu durum hem hukukçu camiasında hem evli çiftler arasında çok büyük bir mağduriyete yol açmış ve yol açmaya da devam etmektedir. Bu noktada Meclis'e, milletvekillerine, hukukçulara çok iş düşüyor. Bir an önce Türk Medeni Kanununun 175'inci maddesindeki süresiz ibaresinin kaldırılmasını, yerine evlilik birliğinin, evlilik süresinin göz önünde bulundurulması gerektiği kanaatindeyiz. Bu mevzuyla alakalı bir an önce bir yasal düzenleme yapılması gerekmektedir."
Takip

Yeni haber çıkınca bildirim veya e-posta alın. Bu satırlar kategori sayfasını açmaz.

Güncel

Bu habere tepkiniz:

En fazla 3 ifade bırakabilirsiniz
Paylaş:f𝕏
Bu Haberleri de Okuyun

Farklı kategorilerden son eklenen güncel haberler

Röportaj kategorisinden diğer başlıklar

Bulunduğunuz haberin kategorisinden güncel başlıklar

ATALAY: “EVLİLİKTE ‘BEN’ DEĞİL, ‘BİZ’ OLMALI”
Röportaj

ATALAY: “EVLİLİKTE ‘BEN’ DEĞİL, ‘BİZ’ OLMALI”

31.10.2026 · 15:24

Batman Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Başkanı Psikolog Yasir Atalay, boşanma oranlarındaki artışın nedenlerine dikkat çekerek evliliklerde iletişim, sabır ve karşılıklı anlayışın önemini vurguladı. Atalay, “Evlilik artık sadece ‘ben’ üzerinden hareket etmek değil, ‘biz’ olabilmektir.” dedi.

EMEK: “MARKET ZİNCİRLERİNİN TEKELLEŞMESİ FİYATLARI YÜKSELTİYOR”
Röportaj

EMEK: “MARKET ZİNCİRLERİNİN TEKELLEŞMESİ FİYATLARI YÜKSELTİYOR”

29.10.2026 · 17:40

Batman Gıda Toptancılar Derneği Başkanı Süleyman Emek, gündemdeki Yeni Hal Yasası taslağını değerlendirerek, aracıların azaltılmasının hem üreticiye hem de tüketiciye fayda sağlayacağını belirtti.

ÖNDER: “AFET EĞİTİMLERİ OKUL ÖNCESİNDEN BAŞLAMALI”
Röportaj

ÖNDER: “AFET EĞİTİMLERİ OKUL ÖNCESİNDEN BAŞLAMALI”

27.10.2026 · 17:03

Batman Umut Kervanı Arama Kurtarma Ekibi Başkanı Adnan Önder, Türkiye’nin deprem, sel, heyelan ve çığ gibi birçok afet riskiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, afet bilincinin küçük yaşlardan itibaren kazandırılması ve geçmiş felaketlerin unutulmaması için afet müzeleri kurulması çağrısında bulundu.

UZMANINDAN UYARI: “GELECEK NESİLLER RİSK ALTINDA”
Röportaj

UZMANINDAN UYARI: “GELECEK NESİLLER RİSK ALTINDA”

25.10.2026 · 17:43

Batman’da açıklamalarda bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hüseyin Arpağ, sigara kullanımının ilkokul çağına kadar gerilediğine dikkat çekerek, elektronik sigara ve puff bar gibi ürünlerin zararsızmış gibi sunulmasının çocuklar ve gençler açısından ciddi tehlike oluşturduğunu söyledi.

RÜZGAR: “HAYVANCILIK OSB KURULURSA ET FİYATLARI DÜŞER”
Röportaj

RÜZGAR: “HAYVANCILIK OSB KURULURSA ET FİYATLARI DÜŞER”

23.10.2026 · 19:08

Batman Kasaplar Derneği Başkanı Mehmet Ali Rüzgar, kentte büyükbaş hayvan ihtiyacının yüzde 60’ının çevre illerden karşılandığını belirterek Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulması çağrısında bulundu.

ÇALIŞAN ANNELER DİKKAT! EMEKLİLİKTE BU HAKLARI KAÇIRMAYIN
Röportaj

ÇALIŞAN ANNELER DİKKAT! EMEKLİLİKTE BU HAKLARI KAÇIRMAYIN

21.10.2026 · 17:37

Maliye ve İktisat Uzmanı Necat Taş, çalışan kadınların doğum borçlanması, erken emeklilik, analık izni ve engelli çocuğu bulunan annelere tanınan sosyal güvenlik haklarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Batman’da konuşan Taş, birçok kadının farkında olmadan emeklilik hakkını kazanmış olabileceğine dikkat çekti.