Yemek Artıkları Mamaya Dönüşüyor

Batman Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp’in öncülüğünde 20 Mart’ta imzalanan iş birliği protokolü kapsamında başlatılan mama üretim projesi hayata geçirildi.

GİRİŞ 16.05.2025 18:50
GÜNCELLEME 25.09.2026 07:15
39 gösterim
2 dk okuma
Fotoğraf: Yemek Artıkları Mamaya Dönüşüyor
f𝕏
🔊Haberi Dinle0:00 / 1:23

Batman Belediyesi, sahipsiz hayvanların beslenme ihtiyaçlarını karşılamak ve gıda israfını önlemek amacıyla atık yemekleri mamaya dönüştürüyor.

170 dönümlük alana kurulu olan ve Türkiye’nin en kapsamlı hayvan bakım tesislerinden biri olan Hayvan Bakım ve Yaşam Merkezi, yalnızca sahipsiz köpekler değil, yaşlı, yaralı veya terk edilmiş at, eşek ve katır gibi tek tırnaklı hayvanlar için de özel alanlar barındırıyor.

Batman Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışma kapsamında kamu kurumları, esnaf odaları, sivil toplum kuruluşları gibi alanlardan günlük olarak tüketilebilir nitelikteki yemek atıkları toplanıyor. Bu atıklar, özel makinelerde işlenerek hijyenik ve besleyici mama haline getiriliyor.

“Bu Proje Türkiye’ye Örnek Olacak”

Projenin mimarı olan Vali Ekrem Canalp, bu modelin sadece Batman’a değil, tüm Türkiye’ye örnek olabilecek bir proje olduğunu belirtti. Canalp, “Hayvan Bakım ve Yaşam Merkezi’miz sadece fiziksel yapısıyla değil, vizyonuyla da Türkiye’ye örnek olacak düzeydedir. Yemek israfını önlerken, sahipsiz hayvanlarımıza da sağlıklı mama sunmuş oluyoruz. STK’lar ve esnafın desteğiyle sürdürülebilir bir sistem kurduk” ifadelerini kullandı.

20 Mart 2025 itibarıyla Batman genelinde sokakta yaşayan tüm hayvanların toplanarak merkezde koruma altına alındığını açıklayan Belediye Veteriner İşleri Müdürlüğü, hem hayvanların yaşam koşullarının iyileştirildiğini hem de vatandaşların güvenliği açısından önemli bir adım atıldığını belirtti.

Batman Belediyesi, hayvanlara, çevreye ve topluma duyarlı sosyal belediyecilik anlayışıyla örnek bir projeyi hayata geçirirken, Batman halkından da olumlu geri dönüşler alıyor.

Yemek Artıkları Mamaya Dönüşüyor

Takip

Yeni haber çıkınca bildirim veya e-posta alın. Bu satırlar kategori sayfasını açmaz.

Güncel

Bu habere tepkiniz:

En fazla 3 ifade bırakabilirsiniz
Paylaş:f𝕏
Bu Haberleri de Okuyun

Farklı kategorilerden son eklenen güncel haberler

Yaşam kategorisinden diğer başlıklar

Bulunduğunuz haberin kategorisinden güncel başlıklar

KOZLUK’TA ÇOCUK VE GENÇLERE MOBİL SOSYAL HİZMET DESTEĞİ
Yaşam

KOZLUK’TA ÇOCUK VE GENÇLERE MOBİL SOSYAL HİZMET DESTEĞİ

05.11.2026 · 15:31

Batman’ın Kozluk ilçesinde çocuk ve gençlere yönelik Mobil Sosyal Hizmet Birimi faaliyetleri sürdürülüyor. İlçe merkezi ve Bekirhan beldesinde yürütülen çalışmalar kapsamında çocuklara ve gençlere psikososyal destek, rehberlik ve sosyal etkinlik hizmetleri sunuluyor.

YAĞIŞ ÖNCESİ MAZGAL TEMİZLİĞİ
Yaşam

YAĞIŞ ÖNCESİ MAZGAL TEMİZLİĞİ

05.11.2026 · 14:43

Batman Belediyesi, beklenen kuvvetli sağanak yağışlar öncesinde olası su baskınlarını önlemek amacıyla kent genelinde mazgal ve yağmur suyu kanallarında temizlik çalışmalarını hızlandırdı. Ekipler, cadde ve sokaklarda su tahliyesini engelleyebilecek atıkları temizliyor.

SOBALAR TEZGÂHLARDA, ESNAF ESKİ GÜNLERİNİ ARIYOR
Yaşam

SOBALAR TEZGÂHLARDA, ESNAF ESKİ GÜNLERİNİ ARIYOR

04.11.2026 · 17:29

Batman’da havaların soğumasıyla birlikte sobalar tezgâhlardaki yerini alırken, doğalgaz kullanımının yaygınlaşması nedeniyle satışlar eski hareketliliğini kaybetti. Sobacı esnafı, satışların geçmiş yıllara göre yüzde 60’ın üzerinde azaldığını belirtti.

ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİ SAKİNLERİNDEN DOĞA YÜRÜYÜŞÜ
Yaşam

ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİ SAKİNLERİNDEN DOĞA YÜRÜYÜŞÜ

04.11.2026 · 00:49

Batman Engelsiz Yaşam Bakım, Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi’nde kalan özel gereksinimli bireyler, Mavi Yeşil Batman Parkı’nda düzenlenen doğa yürüyüşünde bir araya gelerek keyifli vakit geçirdi.

BATI RAMAN KIZ YURDU ÖĞRENCİLERİNDEN ÇEVRE TEMİZLİĞİ
Yaşam

BATI RAMAN KIZ YURDU ÖĞRENCİLERİNDEN ÇEVRE TEMİZLİĞİ

04.11.2026 · 00:44

Batman Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı Batı Raman Kız Öğrenci Yurdu’nda gönüllü öğrenciler, yurt çevresinde temizlik çalışması gerçekleştirerek çevre bilincine dikkat çekti.

ASRAK AİLESİNİN YÜREK BURKAN YAŞAM MÜCADELESİ
Yaşam

ASRAK AİLESİNİN YÜREK BURKAN YAŞAM MÜCADELESİ

03.11.2026 · 16:22

Batman’da yaklaşık 60 yıllık kerpiç evde iki çocuğuyla yaşayan Asrak ailesi, çatlaklarla dolu ve güvenli olmadığını belirttikleri evlerinde korku içinde yaşamlarını sürdürüyor.