Yapay Zeka ile Fibrozis Tespiti Geliştirildi

Batman Üniversitesi ve Dicle Üniversitesi İş Birliğiyle Yapay Zeka Destekli Fibrozis Tespit Yazılımı Geliştirildi

GİRİŞ 29.01.2025 17:13
GÜNCELLEME 25.09.2026 07:15
83 gösterim
2 dk okuma
Fotoğraf: Yapay Zeka ile Fibrozis Tespiti Geliştirildi
f𝕏
🔊Haberi Dinle0:00 / 1:25
Batman Üniversitesi ve Dicle Üniversitesi'nin ortak çalışması sonucu, hepatit hastalarının tanı süreçlerinde devrim niteliğinde bir gelişme yaşandı. "Fibrozis ve Nekroinflamasyon Belirlenmesinde Non-İnvazif Yapay Zeka Destekli Yeni Bir Yazılım" projesi kapsamında geliştirilen yapay zeka tabanlı yazılım, karaciğerdeki fibrozis seviyesini yüksek doğruluk oranıyla belirleyerek geleneksel biyopsi yöntemine alternatif sunuyor. SAĞLIK ALANINDA YERLİ VE MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, yapay zeka destekli bu projenin sağlık alanında önemli bir adım olduğunu vurgulayarak, "Batman Üniversitesi akademisyenleri tarafından geliştirilen bu yenilikçi yazılım sayesinde, hepatit hastalığına bağlı olarak karaciğerdeki fibroz düzeyi artık biyopsi yerine kan tahlili yoluyla ölçülebilecek. Yerli ve milli imkânlarla geliştirilen bu teknoloji, ülkemizin sağlık sektörüne büyük katkı sağlayarak dışa bağımlılığı azaltacaktır" dedi. %90’IN ÜZERİNDE BAŞARI ORANI Projede, Batman Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ömer Faruk Ertuğrul ve Dr. Öğretim Üyesi Yasin Sönmez yazılım geliştirme süreçlerinde aktif rol aldı. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden toplanan verilerin analizi sonucunda, geliştirilen yazılımın %90’ın üzerinde doğruluk oranına ulaştığı belirtildi. Akademisyenlerden oluşan uzman ekip, yazılımın Sağlık Bakanlığı bilgi sistemlerine entegre edilmesi ve ölçüm doğruluğunun yüzde yüze ulaşması için çalışmalarına devam ediyor. ULUSLARARASI KULLANIMA AÇILABİLİR Yerli ve milli imkânlarla geliştirilen bu yenilikçi yazılım, Türkiye’nin sağlık teknolojilerinde dışa bağımlılığını azaltmanın yanı sıra uluslararası alanda da kullanım potansiyeline sahip. Akademisyenler, yazılımın tanı süreçlerini kolaylaştırarak hastaların sağlık hizmetlerine erişimini daha konforlu hale getireceğini belirtti.
Takip

Yeni haber çıkınca bildirim veya e-posta alın. Bu satırlar kategori sayfasını açmaz.

Güncel

Bu habere tepkiniz:

En fazla 3 ifade bırakabilirsiniz
Paylaş:f𝕏
Bu Haberleri de Okuyun

Farklı kategorilerden son eklenen güncel haberler

Sağlık kategorisinden diğer başlıklar

Bulunduğunuz haberin kategorisinden güncel başlıklar

90 BİN KİŞİYE ÜCRETSİZ SAĞLIK DESTEĞİ
Sağlık

90 BİN KİŞİYE ÜCRETSİZ SAĞLIK DESTEĞİ

04.11.2026 · 18:09

Batman Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü, KETEM başta olmak üzere farklı sağlık hizmetleriyle bugüne kadar 90 bin kişiye ücretsiz destek sağlayarak koruyucu sağlık çalışmalarını sürdürüyor.

MEDİCAL POİNT'TEN ÇALIŞANLARINA ANLAMLI ETKİNLİK
Sağlık

MEDİCAL POİNT'TEN ÇALIŞANLARINA ANLAMLI ETKİNLİK

31.10.2026 · 14:58

Medical Point Batman Hastanesi, “Yıldızım Sensin” projesi kapsamında çalışanlarının emeklerini takdir etmek ve motivasyonlarını artırmak amacıyla etkinlik düzenledi. Programda personele teşekkür sertifikaları ve kitap fuarında kullanılabilecek hediye çekleri verildi.

UZMANDAN AİLELERE UYARI: “DİŞ BAKIMINA ERKEN BAŞLAYIN”
Sağlık

UZMANDAN AİLELERE UYARI: “DİŞ BAKIMINA ERKEN BAŞLAYIN”

29.10.2026 · 17:32

Diş Hekimi Enes Orhan, çocuklarda ağız ve diş sağlığının korunması için bakımın ilk dişlerin çıkmasıyla başlaması gerektiğini belirterek, diş fırçalama sürecinin 6-7 yaşına kadar ebeveyn kontrolünde yürütülmesi konusunda aileleri uyardı.

NEFES ALMAKTA ZORLANIYORDU, AMELİYATLA UMUT BULDU
Sağlık

NEFES ALMAKTA ZORLANIYORDU, AMELİYATLA UMUT BULDU

28.10.2026 · 15:17

Batman’da 150 kilogram ağırlığında olan ve uyku apnesi ile astım nedeniyle nefes almakta güçlük çeken 42 yaşındaki kadın hasta, Yaşam Hastanesinde gerçekleştirilen başarılı tüp mide ameliyatının ardından sağlığına kavuşma yolunda önemli bir adım attı. Ameliyat sonrası nefes alma şikâyetlerinde belirgin iyileşme görülen hastanın tedavi süreci, sağlık ekibinin koordineli çalışmasıyla tamamlandı.

ALİOĞLU: “ÇOCUKLARINIZI YARGILAMADAN DİNLEYİN”
Sağlık

ALİOĞLU: “ÇOCUKLARINIZI YARGILAMADAN DİNLEYİN”

27.10.2026 · 16:56

Batman’da açıklamalarda bulunan Klinik Psikolog Muhammed Rezan Alioğlu, çocukları madde kullanımından korumada ailelerin önemli sorumlulukları bulunduğunu belirterek, davranış değişikliklerinin yakından takip edilmesi ve çocuklarla açık iletişim kurulması gerektiğini söyledi.

DR. DANIŞ’TAN AİLELERE GRİP UYARISI!
Sağlık

DR. DANIŞ’TAN AİLELERE GRİP UYARISI!

26.10.2026 · 18:57

Özel Batman Medical Point Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kevser Gamze Danış, sonbaharla birlikte başlayan grip (influenza) sezonuna karşı aileleri uyardı.