TUTKAL VE MİSİNADAN PROTEZ EL

Sason Anadolu Lisesi Tasarım Beceri Atölyesi, sosyal sorumluluk bilinciyle, mısır nişastası, tutkal ve misinayı kullanarak mekanik bir protez el geliştirdi.

GİRİŞ 28.10.2024 14:42
GÜNCELLEME 25.09.2026 07:15
133 gösterim
1 dk okuma
Fotoğraf: TUTKAL VE MİSİNADAN PROTEZ EL
f𝕏
🔊Haberi Dinle0:00 / 1:10
Öğrenciler, bu projeyle protez el ihtiyacı olan bireylerin gündelik işlevleri daha kolay gerçekleştirmesine yardımcı olmayı hedefledi. Projeye öncülük eden Görsel Sanatlar Atölyesi Öğretmeni Ahmet Avcı, daha önce robotik kodlama ve yapay zeka alanlarında da projeler gerçekleştirdiklerini belirtti. Avcı, "Bu protez el sayesinde ihtiyaç duyan bireyler, bardak tutma, kapı açma, saç tarama gibi basit işlevleri yerine getirebiliyor," dedi. Ayrıca, bu proje ile öğrencilerin sorumluluk bilincinin arttığını ve el becerilerini geliştirdiklerini vurguladı. ÜÇ BOYUTLU YAZICI İLE PROTEZ EL TASARIMI Bilgisayar ortamında tasarlanan protez el, üç boyutlu yazıcı ile üretilerek işlevsel hale getirildi. Bu protez, kapı açma, bardak tutma, çanta taşıma ve satranç oynama gibi birçok işlevi yerine getirebilecek şekilde tasarlandı. Ahmet Avcı, bu projede sanat ve teknolojiyi birleştirmeyi amaçladıklarını ve robotik bir versiyonunu yapmayı hedeflediklerini dile getirdi. ÖĞRENCİLERİN ZİHİNSEL GELİŞİMİNE KATKI Avcı, projenin öğrencilerin zihinsel gelişiminde önemli bir rol oynadığını belirtti. Öğrencilerin üç boyutlu düşünme ve problem çözme yeteneklerinin bu projelerle hızla geliştiğini ifade etti. "Bu tür projeler, öğrencileri mühendisliğe yönlendiriyor," diyen Avcı, Tekno Food ve TÜBİTAK gibi programlara katılarak projelerini daha geniş bir platforma taşımayı planladıklarını da ekledi.
Takip

Yeni haber çıkınca bildirim veya e-posta alın. Bu satırlar kategori sayfasını açmaz.

Güncel

Bu habere tepkiniz:

En fazla 3 ifade bırakabilirsiniz
Paylaş:f𝕏
Bu Haberleri de Okuyun

Farklı kategorilerden son eklenen güncel haberler

Teknoloji kategorisinden diğer başlıklar

Bulunduğunuz haberin kategorisinden güncel başlıklar

BATMAN TRAFİĞİNE YAPAY ZEKÂ DOKUNUŞU
Teknoloji

BATMAN TRAFİĞİNE YAPAY ZEKÂ DOKUNUŞU

05.11.2026 · 14:33

Batman Belediyesi, kent trafiğini daha güvenli ve akıcı hale getirmek amacıyla teknolojik yatırımlarını sürdürüyor. Trafik Kontrol Merkezi ile ulaşım 7 gün 24 saat takip edilirken yaklaşık 30 kavşakta akıllı trafik sistemlerinin kurulması planlanıyor.

SİBER VATAN’A BAŞVURULAR 30 EKİM’DE BİTİYOR
Teknoloji

SİBER VATAN’A BAŞVURULAR 30 EKİM’DE BİTİYOR

25.10.2026 · 17:07

Batman Üniversitesi öğrencilerinin siber güvenlik ve yapay zekâ alanlarında kendilerini geliştirmelerine imkân sağlayan Türkiye Siber Vatan Programı’nın 2027 dönemi başvuruları başladı. Öğrenciler, programa 30 Ekim 2026 tarihine kadar başvurabilecek.

BATMAN ÜNİVERSİTESİNDE YAPAY ZEKÂ VE DİJİTAL EGEMENLİK PANELİ
Teknoloji

BATMAN ÜNİVERSİTESİNDE YAPAY ZEKÂ VE DİJİTAL EGEMENLİK PANELİ

20.10.2026 · 18:00

Batman Üniversitesinde düzenlenen “Algoritmik Vesayetten Dijital Egemenliğe” panelinde, yapay zekânın toplumsal güvenlik, veri gizliliği ve küresel güç dengeleri üzerindeki etkileri ele alındı. Uzman isimlerin katıldığı panelde, Türkiye’nin yerli teknoloji üretimi ve dijital egemenliğinin güçlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

BATMAN’DA GELİŞTİRİLDİ, TÜRKİYE’YE AÇILDI
Teknoloji

BATMAN’DA GELİŞTİRİLDİ, TÜRKİYE’YE AÇILDI

20.10.2026 · 15:29

Batmanlı Bilgisayar Mühendisi Emrah Altuner öncülüğünde geliştirilen “Gold Fatura” uygulaması, kuyumculuk sektörünün dijitalleşmesine yönelik yeni çözümler sunuyor. Batman merkezli Nano Tanıtım Yazılım tarafından geliştirilen uygulama, faturalandırma, banka işlemleri, stok yönetimi ve finansal takibi tek platformda buluşturuyor.

OKULLARDA YAPAY ZEKÂ OKURYAZARLIĞI EĞİTİMLERİ BAŞLADI
Teknoloji

OKULLARDA YAPAY ZEKÂ OKURYAZARLIĞI EĞİTİMLERİ BAŞLADI

06.10.2026 · 15:51

Batman, Türkiye genelinde belirlenen 11 pilot ilden biri olarak lise öğrencilerine yönelik Yapay Zekâ Okuryazarlığı Programı’na dahil edildi.

BATMANLI GENÇLERDEN TEKNOFEST’E DİJİTAL İMZA
Teknoloji

BATMANLI GENÇLERDEN TEKNOFEST’E DİJİTAL İMZA

03.10.2026 · 00:08

Batmanlı öğrenciler tarafından geliştirilen “Deprem Simüle Oyunu”, Şanlıurfa GAP Havalimanı’nda düzenlenen TEKNOFEST Güneydoğu’da ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.