HÜDA PAR Kozluk İlçe Başkanı Mustafa Tufan, Aksa FM’de Gazeteci-Yazar Veysi Demir’in hazırlayıp sunduğu “Aksa’da Gündem” programına konuk oldu.
Programda Kozluk’un tarihi ve kültürel yapısından ilçenin ulaşım, altyapı ve içme suyu sorunlarına, teşkilat çalışmalarından Gümüşörgü-Sason bağlantı yoluna kadar birçok konu ele alındı.
“SIKILMADIK EL, ZİYARET EDİLMEDİK EV BIRAKMAYACAĞIZ”
Teşkilat olarak vatandaşlarla doğrudan temas kurmaya önem verdiklerini belirten Tufan, “Sıkılmadık el, ziyaret edilmedik ev ve girilmedik iş yeri bırakmamayı kendimize hedef olarak belirledik. Kapımızı, gönlümüzü ve teşkilatımızı halkımıza sonuna kadar açtık.” dedi.
Kozluk’un tarihi boyunca farklı medeniyetlere ve kültürlere ev sahipliği yaptığını ifade eden Tufan, ilçenin geçmişte “Hazo” adıyla anıldığını ve 1938 yılında ilçe statüsüne kavuştuğunu söyledi.
Tufan; Hazo Kalesi, tarihi İbrahim Bey ve Hıdır Bey camileri, Erzen Antik Kenti, Balıklı Göl ve Alışlı Köprüsü’nün ilçenin önemli tarihi ve doğal değerleri arasında bulunduğunu belirtti.
“EN ÖNEMLİ SORUNLAR ULAŞIM VE ALTYAPI”
Kozluk’un sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tufan, ilçenin nüfusunun 58 bin 781 olduğunu, bunun 29 bin 25’inin merkezde, 29 bin 756’sının ise köylerde yaşadığını ifade etti. İlçede 71 köy ve 115 mezra bulunduğunu belirten Tufan, özellikle yeni yerleşim bölgelerindeki hızlı yapılaşmanın çeşitli sorunları beraberinde getirdiğini söyledi.
Vatandaşlardan kendilerine ulaşan taleplerin başında ulaşım, temiz içme suyu, düzenli çöp toplama ve altyapının geldiğini belirten Tufan, “İnsanımızın talepleri aslında son derece mütevazı. Rahat ulaşım sağlayabilecekleri yollar, temiz içme suyu, çöplerin düzenli toplanması ve altyapının sağlıklı şekilde yapılmasını istiyorlar.” ifadelerini kullandı.
İPEK YOLU İÇİN ALT GEÇİT VE ÇEVRE YOLU TALEBİ
Kozluk’tan geçen İpek Yolu’ndaki ağır tonajlı araç trafiğine dikkat çeken Tufan, trafik yoğunluğu ve kaza riskine karşı ilçeye alt geçit yapılması, imkânlar doğrultusunda ise çevre yolu kazandırılması gerektiğini söyledi.
Üç Yol bölgesindeki hızlı yapılaşmaya da değinen Tufan, yeni yerleşim alanlarında yol ve altyapı çalışmalarının imar planlamasıyla birlikte ele alınması gerektiğini kaydetti.
İlçenin farklı mahallelerinden geçen yağmur ve tahliye kanalında biriken balçık ile kötü koku konusunda girişimlerde bulunduklarını aktaran Tufan, kanalın bazı bölümlerinin temizlendiğini, kalan kısımlarda da çalışmaların devam etmesini beklediklerini ifade etti.
KÖYLERİN İÇME SUYU SORUNUNA ÇÖZÜM ÖNERİSİ
Köylerde yaşanan içme suyu sorunlarına da değinen Tufan, suyun dinamolar aracılığıyla temin edilmesinin vatandaşlara ciddi elektrik maliyeti oluşturduğunu söyledi.
Tufan, çözüm için Malabadi Barajı’ndan bazı köylere su ulaştırılmasına yönelik proje üzerinde durulduğunu belirterek, enerji maliyetlerinin azaltılması amacıyla güneş enerjisinden de yararlanılabileceğini ifade etti.
GÜMÜŞÖRGÜ-SASON YOLUNA DİKKAT ÇEKTİ
Gümüşörgü (Tümok)-Sason bağlantı yolundaki çalışmaların sürdüğünü belirten Tufan, güzergâhın tamamlanmasıyla Kozluk ile Sason arasındaki ulaşımın kolaylaşacağını söyledi.
Mevcut durumda Kozluk’tan Sason’a ulaşımın yaklaşık 61 kilometrelik güzergâh üzerinden sağlandığını ifade eden Tufan, Gümüşörgü-Sason bağlantısının tamamlanmasının ulaşımın yanı sıra iki ilçe arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesine de katkı sağlayabileceğini kaydetti.









