Şaşmaz, engelli bireylerin toplumsal yaşamda hak ettikleri eşitlik ve erişilebilirliğe ulaşmak için çalışmaların yetersiz kaldığını vurgulayarak, 3 Aralık’ın yalnızca farkındalık değil, somut adımların atılması için bir milat olması gerektiğini belirtti.
Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin ekonomik koşullar nedeniyle kritik bir dönemeçten geçtiğine dikkat çeken Şaşmaz, hem engelli bireylerin hem de bu alanda hizmet veren kuruluşların acil çözüm bekleyen sorunlarını dile getirdi. Şaşmaz, Türkiye’nin birçok ilinde olduğu gibi Batman’da da engelli bireylerin eğitim, sağlık, istihdam ve ulaşım gibi temel alanlarda önemli güçlüklerle karşılaştığını söyledi.
“Eğitimde eşit fırsatlara erişim sorunu devam ediyor”
Şaşmaz açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Engelli bireyler; eğitimden istihdama, ulaşımdan sağlık hizmetlerine kadar hayatın birçok alanında hâlâ ciddi engellerle karşılaşmaya devam ediyor. Engellilerin en çok dile getirdiği sorunların başında erişilebilirlik yetersizliği geliyor. Kaldırımların, toplu taşıma araçlarının, kamu binalarının ve sosyal alanların büyük kısmı engelli bireylerin kullanımı için uygun değil. Bu durum, sosyal hayata katılımı ve bağımsız hareket etme hakkını da kısıtlıyor. Özel gereksinimli öğrencilerin nitelikli destek alamaması, kapsayıcı eğitim ortamlarının yetersizliği ve fiziksel koşulların uygun olmaması, pek çok çocuğun potansiyelini gerçekleştirmesini engelliyor.”









