HÜDA PAR İnsan Hakları ve Hukuk İşleri Başkanlığı tarafından Van’da düzenlenen “Kürt Meselesine İnsani Çözüm Çalıştayı” kapsamında önemli değerlendirmeler yapıldı.
Çalıştayın ikinci oturumu, “Cumhuriyet’in Kuruluş Sürecinde Kürtler ve Dil Politikaları” başlığıyla gerçekleştirildi. Oturumun moderatörlüğünü Araştırmacı-Yazar Mehmet Yavuz Ay üstlenirken, Batman Milletvekili Serkan Ramanlı konuşmacı olarak yer aldı.
Ramanlı, sunumunda yüzyıllardır Kürtler arasında eğitim dilinin Kürtçe olduğunu, bunun en somut örneğinin de medreseler olduğunu belirtti. Günümüzde bazı çevrelerin “Kürtçenin resmi dil olamayacağı” yönündeki söylemlerine değinen Ramanlı, “Bugün Kürtçenin eğitim dili olmadığı söyleniyor, ancak tarihte bu durum farklıydı.” ifadelerini kullandı.
Bazı ülkelerde birden fazla resmi ve eğitim dili bulunduğunu hatırlatan Ramanlı, “Dünyada birçok ülke bunu uygulayabiliyor. Ancak Kemalist zihniyetin hâkim olduğu yerlerde herkes aynı kalıba sokulmak isteniyor.” dedi.










