Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 97,2’sinin yeni sistemin iş yükünü artıracağını düşündüğünü belirten Önlü, Millî Eğitim Bakanlığına çağrıda bulunarak sistemin yeniden değerlendirilmesini istedi. Eğitim-Bir-Sen Batman Şube Başkanı Şehmuz Önlü, Millî Eğitim Bakanlığının Ortak Yazılı Sınav Sistemi (OYSS) hakkında yürüttükleri saha araştırmasının sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. 646 öğretmenin görüşleriyle hazırlanan araştırmada, öğretmenlerin iş yükü, mesleki yetkileri ve eğitimde fırsat eşitliği konusunda önemli kaygılar taşıdığı ortaya çıktı. Sisteme ilişkin bilgi düzeyinin ölçüldüğü çalışmaya ise 589 öğretmen ve 76 okul yöneticisi katıldı.
“ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 97,2’Sİ ENDİŞELİ”
Araştırma sonuçlarına göre öğretmenlerin yüzde 97,2’si yeni sınav sisteminin iş yükünü artıracağını düşünüyor. Sisteme olumlu yaklaşan öğretmenlerin yüzde 87’si de aynı endişeyi taşıyor. Önlü, her sorunun veya kazanımın puanının ayrı ayrı sisteme girilmesinin öğretmenlere ek yük getireceğini belirterek, “Öğretmenler, önceki uygulamada olduğu gibi sınavın toplam notunu sisteme girmeli. Gereksiz veri girişleri ve mükerrer işlemler kaldırılmalıdır.” dedi.
“ÖĞRETMENLERİN GÖRÜŞLERİ ALINMALI”
Araştırmada öğretmenlerin yüzde 70,3’ünün, okul yöneticilerinin ise yüzde 39,5’inin sistem hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını veya hiç bilgisinin bulunmadığını belirten Önlü, bilgilendirme sürecinin yetersiz kaldığını savundu. Öğretmenlerin yüzde 86,7’sinin ölçme ve değerlendirme yetkilerinin sınırlandırılabileceği endişesi taşıdığını aktaran Önlü, yüzde 74,9’unun da sınav sorularına dört gün önceden erişimi yetersiz bulduğunu ifade etti. Önlü, öğretmenlerin soru hazırlama ve değerlendirme yetkilerinin korunması, soru havuzuna daha erken erişim sağlanması ve itiraz mekanizmalarının oluşturulması gerektiğini vurguladı.
“BATMAN’IN ŞARTLARI GÖZ ARDI EDİLMEMELİ”
Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 69,3’ünün sistemin fırsat eşitliği açısından olumsuz sonuçlar doğurabileceğini düşündüğünü belirten Önlü, bölgesel farklılıklara dikkat çekti. Önlü, “Batman’daki bir okul ile ülkemizin farklı bölgelerindeki okulların fiziki imkânları, öğrenci profilleri ve sosyoekonomik koşulları aynı değildir. Bu farklılıklar yok sayılarak gerçek anlamda fırsat eşitliği sağlanamaz.” ifadelerini kullandı.
BAKANLIĞA 5 MADDELİK ÇAĞRI
Millî Eğitim Bakanlığına beş maddelik çağrıda bulunan Önlü; öğretmenlerin ve sendikaların görüşlerinin alınmasını, mesleki yetkilerin korunmasını, gereksiz iş yükünün kaldırılmasını, bölgesel farklılıkların gözetilmesini ve not girişlerinin dijital sistemlerle kolaylaştırılmasını istedi. Önlü ayrıca pilot uygulama sonuçlarının açıklanarak gerekli iyileştirmelerin yapılması gerektiğini belirtti. Eğitimde değişime karşı olmadıklarını vurgulayan Önlü, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Biz eğitimde değişime karşı değiliz. Ancak öğretmeni yalnızca verilen kararları uygulayan, sürekli veri girişi yapan bir görevliye dönüştüren anlayışa karşıyız. Öğretmenin yükünü artıran değil, eğitimin niteliğini artıran bir sistem istiyoruz.”