Yaz sıcaklarının artmasıyla Batman’da araç klimalarına talep yükseldi. Oto klima ustaları, düzenli bakım yapılmayan sistemlerin hem sağlık sorunlarına yol açabileceğini hem de yüksek tamir masraflarına neden olabileceğini belirterek sürücüleri uyardı.
Batman’da sıcaklıkların 40 dereceyi aşmasıyla vatandaşlar klimalarını aktif şekilde kullanmaya başladı. Bu dönemde bakım ve temizlik için oto sanayi sitelerine yönelen sürücüler, uzmanlardan bakımın önemine dair uyarılar aldı.
Oto klima ustası Mervan Oğuzhan, “Batman, Türkiye’nin en sıcak illerinden biri. Araçlarda en az ayda bir kere polen filtresinin değiştirilmesi ya da temizlenmesi gerekiyor,” dedi. Uğraşılan dönemin yoğun bir klima kullanımı içerdiğine dikkat çeken Oğuzhan, “Gaz ve yağ kontrollerinin yapılması, polen filtresi temizliği ve tozlu havaya bağlı olarak radyatörün yıkanması önem taşıyor,” ifadelerini kullandı.
İhmalkarlığın ciddi sorunlara yol açabileceğini belirten Oğuzhan, “Filtre ve radyatör temizliği ihmal edilirse, kompresör arızaları meydana gelebilir. Bu durum sürücülere 15-20 bin TL arasında masraf çıkarabilir,” dedi. Sürücülere yılda en az bir kez klima bakımını yaptırmaları önerildi.
Ayrıca araç içindeki havanın kalitesi konusunda da uyarıda bulunan Oğuzhan, “Klimayı açmadan önce camların kısa süre açık tutulması, içerideki sıcak havanın dışarı çıkmasına yardımcı olur. Aksi takdirde solunan hava sağlık sorunlarına sebep olabilir,” diye konuştu.