İnşaat Emekçilerinin Zorlu Sıcak Mesaisi

Batman’da inşaat sektöründe çalışan emekçiler, yazın kavurucu sıcaklarına rağmen geçimlerini sağlamak için mücadele etmeye devam ediyor.

İnşaat Emekçilerinin Zorlu Sıcak Mesaisi
Yayınlama: 25.06.2025
A+
A-

Demirci ve sıvacı ustaları, uzun mesai saatleri ve ağır fiziksel koşullara rağmen mesleklerinden vazgeçmeden çalışmayı sürdürüyor.

Sabahın erken saatlerinde iş başı yapan inşaat ustaları, gün boyunca yüksek sıcaklıklarla mücadele ediyor. Zor şartlara rağmen işçiler, alın terinin helalliğine inanarak yaşamlarını sürdürüyor. Günde ortalama 10 saat çalışan ustalar, yazın bol su tüketerek, kışın ise kalın giyinerek hava şartlarına karşı önlem alıyor. Ancak en büyük sıkıntılarının düşük yevmiyeler olduğunu ifade ediyorlar. Batman’daki düşük ücretler nedeniyle birçok usta, geçim sıkıntısı nedeniyle şehir dışına gitmek zorunda kalıyor.

“Hava sıcaklığına karşı şapka takıyor ve bol su içiyoruz”

Demirci ustası Atilla Ekin, sabah 07.30’dan akşam 17.00’ye kadar çalıştıklarını belirterek şunları söyledi:
“Yazın aşırı sıcak, kışın ise dondurucu soğukta çalışıyoruz. Bu şekilde çocuklarımızın rızkı için mücadele ediyoruz. Emeğimizin helal olduğuna inanıyoruz. Hava sıcaklığına karşı şapka takıyoruz ve bol su tüketiyoruz. Batman’da işçilik çok ucuz. Bu nedenle birçok arkadaşımız şehir dışına gitmek zorunda kaldı. Şu an yevmiyemiz ortalama 2 bin lira civarında. Aslında bu ücretin en az 2 bin 500 ila 3 bin lira arasında olması gerekiyor.”

“Çocuklarımızın rızkını inşaatlarda çalışarak çıkarıyoruz”

Bir diğer demirci ustası Mehdi Ertaş da yaz-kış demeden çalıştıklarını belirtti:
“İşimizi seviyoruz, hava koşullarına göre tedbirimizi alıyoruz. Herkes evinden buzlu su getiriyor, kişi başı günde 5-6 litre su içiyoruz. 10 dakikada bir su içme ihtiyacı hissediyoruz. Geçim zorlaştı, o yüzden çalışmadan olmuyor. Her iş gayret edilince kolaylaşıyor.”

“Rızık derdimiz olmasaydı, bu sıcakta çalışmazdık”

Yaklaşık 8 yıldır sıvacılık yapan Hasan Yoluğtekin ise sıcak havanın etkisini şu sözlerle anlattı:
“Şu anda hava çok sıcak ve sıcaktan ter içinde kalıyoruz. Eve gider gitmez banyo yapmazsak rahat edemiyoruz. Burada rızkımız için çalışıyoruz. Rızık derdimiz olmasa, bu sıcakta bu işi yapmazdık.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.