Artan gıda fiyatları ve vatandaşların alım gücündeki düşüş, güvenilir gıdaya erişim konusundaki endişeleri artırıyor. Özellikle daha ucuz ürünlere yönelen tüketicilerin tağşişli ve sağlıksız gıdalarla karşılaşma riskine dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, üretimden tüketime kadar denetimlerin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Gıdada tağşişin yalnızca denetim eksikliğinden kaynaklanmadığını belirten Doğan, ekonomik koşullar, yüksek kazanç elde etme isteği ve etik değerlerin zayıflamasının da bu sorunu büyüttüğünü ifade etti.
“BU İŞİN EN ÖNEMLİ SEBEBİ PARA HIRSIDIR”
Gıdada tağşişin farklı nedenleri bulunduğunu belirten Doğan, insan sağlığının maddi kazanç uğruna tehlikeye atılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.
Doğan, “Gıdada tağşiş yapılmasının ve gıdanın sağlıksız bir şekilde piyasaya sürülmesinin tek bir olaya bağlanamayacağını düşünüyorum. Bunun en önemli ve en etkili sebebi para hırsı, insanları düşünmeden kâr etme hırsıdır.” ifadelerini kullandı.
“EKONOMİK SIKINTILAR TAĞŞİŞÇİLERE FIRSAT VERİYOR”
Vatandaşların alım gücünün düşmesinin ucuz gıdaya olan talebi artırdığını belirten Doğan, bu durumun sağlıksız ürünleri piyasaya süren kişiler için fırsata dönüştüğünü söyledi.
Doğan, “Zaruri ihtiyaçlarını karşılayamayan insanlar daha ucuz gıdaya yönelmek zorunda kalıyor. Bu da tağşişçilere fırsat çıkarıyor. Daha ucuza mal edilen, insan sağlığına zarar verebilecek ürünler piyasaya sürülüyor. Bu ürünler talep gördükçe daha fazla kazanç elde etme isteği ortaya çıkıyor.” dedi.
Gıda fiyatlarındaki artışın tüketici tercihlerini doğrudan etkilediğini ifade eden Doğan, ekonomik sıkıntıların tağşişli ürünlerin daha kolay pazar bulmasına neden olduğunu kaydetti.
“İNSAN SAĞLIĞI KÂR UĞRUNA TEHLİKEYE ATILIYOR”
Gıdada tağşişin ahlaki ve etik boyutuna da dikkat çeken Doğan, bazı üreticilerin daha fazla kazanç elde etmek amacıyla tüketicilerin sağlığını göz ardı ettiğini belirtti.
Doğan, “Ahlaki ve etik değerleri önemsemeyen insanlar, para kazanma hırsıyla insanların sağlığını düşünmeden bu yola girebiliyor.” ifadelerini kullandı.
“GIDALAR TARLADAN RAFA KADAR DENETLENMELİ”
Gıda güvenliğinin yalnızca market ve pazar denetimleriyle sağlanamayacağını vurgulayan Doğan, üretimden satışa kadar bütün aşamaların kontrol altında tutulması gerektiğini söyledi.









