Doç. Dr. Akgül Uyardı: "Batman’da Hepatit B Tehlikesi Genetik Sanılıyor!"

Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Fethiye Akgül, bölgede gizli bir tehlike haline gelen Hepatit B enfeksiyonuna karşı hayati uyarılarda bulundu.

GİRİŞ 22.05.2026 23:48
GÜNCELLEME 25.09.2026 07:15
69 gösterim
3 dk okuma
Fotoğraf: Doç. Dr. Akgül Uyardı: "Batman’da Hepatit B Tehlikesi Genetik Sanılıyor!"
f𝕏
🔊Haberi Dinle0:00 / 3:04

Batman genelinde hastalığın aile içinde sık görülmesi nedeniyle vatandaşlar tarafından "normal bir durummuş" gibi algılandığına dikkat çeken Akgül, tedavi ve takip edilmeyen Hepatit B’nin siroz, karaciğer kanseri ve ölüme yol açabileceğini vurguladı.

Hepatit B virüsünün (HBV) doğrudan karaciğeri hedef alan ve bu organda tahribat yaratan ciddi bir enfeksiyon olduğunu belirten Doç. Dr. Fethiye Akgül, hastalığın küresel ve yerel bulaş dinamiklerine değindi. Toplumda yaygın bilinen bulaş yollarının yanı sıra yerel verilere dikkat çeken Akgül, şu ifadeleri kullandı: "Hepatit B; enfekte kan ve kan ürünleriyle temas, korunmasız cinsel ilişki ve ortak enjektör kullanımı gibi yollarla bulaşır. Ancak Batman genelindeki vakaları incelediğimizde, kentimizde en sık karşılaştığımız bulaşma yolu doğum sırasında anneden bebeğe geçiştir. Bu durum, hastalığın nesiller boyu aktarılmasına neden olmaktadır."

"Hastalığı Genetik Sanıp Doktora Gitmiyorlar"

Batman'daki en büyük sosyolojik ve tıbbi sorunlardan birinin hastalığın "normalleştirilmesi" olduğunu ifade eden Doç. Dr. Akgül, klinik gözlemlerini aktararak vatandaşları uyardı: "Batman'da birçok vatandaşımız, hastalığın anne, baba, kardeş gibi neredeyse tüm aile bireylerinde bulunması sebebiyle bu durumu genetik bir miras veya sıradan bir durum gibi görüyor. 'Bizim ailede herkeste var, bir şey olmaz' diyerek sağlık kuruluşlarına başvurmuyorlar. Bu çok ağır ve geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurabilecek büyük bir yanılgıdır. Hepatit B genetik değildir, bulaşıcı bir virüstür ve mutlaka tıbbi kontrol gerektirir."

"Tokalaşmakla, Sarılmakla Bulaşmaz"

Toplumda hastalığın bulaşma şekline dair kulaktan dolma yanlış bilgilerin de bulunduğunu kaydeden Akgül, "Hepatit B virüsü günlük sosyal temaslarla; tokalaşmayla, sarılmayla, öpüşmeyle veya aynı tabaktan yemek yiyip aynı bardağı kullanmakla bulaşmaz. Vatandaşlarımız hastaları dışlamamalı ancak korunma yollarını iyi bilmelidir. Hastalıktan korunmanın en güvenli ve kesin yolu Hepatit B aşısıdır. Doğumdan itibaren çocukluk çağı aşı takviminin eksiksiz uygulanması bu zinciri kıracaktır" dedi.

Hastalığın en tehlikeli yönünün sinsi doğası olduğunu ifade eden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Fethiye Akgül, akut dönemde halsizlik, bulantı, iştahsızlık, kas, eklem ve karın ağrısı gibi şikayetlerin görülebileceğini ancak taşıyıcıların birçoğunda uzun yıllar hiçbir belirti ortaya çıkmayabileceğini söyledi.

Hastanede Hangi Süreçler Uygulanıyor?

Hepatit B şüphesi olan ya da ailesinde bu virüsü taşıyan kişilerin zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini belirten Akgül, hastanelerdeki tanı ve tedavi sürecini şu şekilde özetledi: Kan Tahlilleri: Virüsün vücuttaki yükü ve karaciğer fonksiyon testleri (AST, ALT) incelenir. Ultrasonografi: Karaciğerin yapısal durumu, yağlanma veya büyüme olup olmadığı kontrol edilir. Karaciğer Biyopsisi: Gerekli görülen durumlarda karaciğerden küçük bir doku örneği alınarak hasarın boyutu netleştirilir. Kişiye Özel Tedavi: Çıkan sonuçlara göre enfeksiyon hastalıkları veya gastroenteroloji polikliniklerinde hastaya özel ilaç tedavisi ve rutin takip programı planlanır.

Erken teşhisin karaciğer hasarını durdurmada tek çare olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Fethiye Akgül, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Eğer hastalık erken dönemde tespit edilip kontrol altına alınmazsa süreç kronikleşir. Düzenli takip yapılmadığında virüs sinsice karaciğeri tüketerek siroza, karaciğer kanserine ve nihayetinde karaciğer nakli gereksinimine yol açar. Tedavi edilmeyen Hepatit B’nin sonu maalesef ölümdür. Kendisinde veya ailesinde virüs hikayesi olan tüm Batmanlı hemşehrilerimizi tarama yaptırmak üzere hastanemize davet ediyoruz."

Takip

Yeni haber çıkınca bildirim veya e-posta alın. Bu satırlar kategori sayfasını açmaz.

Güncel

Bu habere tepkiniz:

En fazla 3 ifade bırakabilirsiniz
Paylaş:f𝕏
Bu Haberleri de Okuyun

Farklı kategorilerden son eklenen güncel haberler

Sağlık kategorisinden diğer başlıklar

Bulunduğunuz haberin kategorisinden güncel başlıklar

90 BİN KİŞİYE ÜCRETSİZ SAĞLIK DESTEĞİ
Sağlık

90 BİN KİŞİYE ÜCRETSİZ SAĞLIK DESTEĞİ

04.11.2026 · 18:09

Batman Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü, KETEM başta olmak üzere farklı sağlık hizmetleriyle bugüne kadar 90 bin kişiye ücretsiz destek sağlayarak koruyucu sağlık çalışmalarını sürdürüyor.

MEDİCAL POİNT'TEN ÇALIŞANLARINA ANLAMLI ETKİNLİK
Sağlık

MEDİCAL POİNT'TEN ÇALIŞANLARINA ANLAMLI ETKİNLİK

31.10.2026 · 14:58

Medical Point Batman Hastanesi, “Yıldızım Sensin” projesi kapsamında çalışanlarının emeklerini takdir etmek ve motivasyonlarını artırmak amacıyla etkinlik düzenledi. Programda personele teşekkür sertifikaları ve kitap fuarında kullanılabilecek hediye çekleri verildi.

UZMANDAN AİLELERE UYARI: “DİŞ BAKIMINA ERKEN BAŞLAYIN”
Sağlık

UZMANDAN AİLELERE UYARI: “DİŞ BAKIMINA ERKEN BAŞLAYIN”

29.10.2026 · 17:32

Diş Hekimi Enes Orhan, çocuklarda ağız ve diş sağlığının korunması için bakımın ilk dişlerin çıkmasıyla başlaması gerektiğini belirterek, diş fırçalama sürecinin 6-7 yaşına kadar ebeveyn kontrolünde yürütülmesi konusunda aileleri uyardı.

NEFES ALMAKTA ZORLANIYORDU, AMELİYATLA UMUT BULDU
Sağlık

NEFES ALMAKTA ZORLANIYORDU, AMELİYATLA UMUT BULDU

28.10.2026 · 15:17

Batman’da 150 kilogram ağırlığında olan ve uyku apnesi ile astım nedeniyle nefes almakta güçlük çeken 42 yaşındaki kadın hasta, Yaşam Hastanesinde gerçekleştirilen başarılı tüp mide ameliyatının ardından sağlığına kavuşma yolunda önemli bir adım attı. Ameliyat sonrası nefes alma şikâyetlerinde belirgin iyileşme görülen hastanın tedavi süreci, sağlık ekibinin koordineli çalışmasıyla tamamlandı.

ALİOĞLU: “ÇOCUKLARINIZI YARGILAMADAN DİNLEYİN”
Sağlık

ALİOĞLU: “ÇOCUKLARINIZI YARGILAMADAN DİNLEYİN”

27.10.2026 · 16:56

Batman’da açıklamalarda bulunan Klinik Psikolog Muhammed Rezan Alioğlu, çocukları madde kullanımından korumada ailelerin önemli sorumlulukları bulunduğunu belirterek, davranış değişikliklerinin yakından takip edilmesi ve çocuklarla açık iletişim kurulması gerektiğini söyledi.

DR. DANIŞ’TAN AİLELERE GRİP UYARISI!
Sağlık

DR. DANIŞ’TAN AİLELERE GRİP UYARISI!

26.10.2026 · 18:57

Özel Batman Medical Point Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kevser Gamze Danış, sonbaharla birlikte başlayan grip (influenza) sezonuna karşı aileleri uyardı.