Dicle Elektrik Derik’te 10 Kaçak Trafo Tespit Etti

Dicle Elektrik, kaçak kullanımın önlenmesine yönelik çalışmalarını bölgede aralıksız sürdürürken, Mardin’in Derik ilçesinde yapay zekâ destekli dronlarla gerçekleştirilen denetimlerde dikkat çekici bir tespit yapıldı.

Dicle Elektrik Derik’te 10 Kaçak Trafo Tespit Etti
Yayınlama: 05.12.2025
A+
A-

Kırsal Pirinçli Mahallesi Karaca mevkiinde yürütülen kontrollerde, bir bölümü traktör römorklarına yüklenmiş halde bulunan toplam 10 adet abonesiz kaçak trafo ortaya çıkarıldı. Şirket, trafoların tümü için savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Denetimlerde, tespit edilen trafoların toplam gücünün yaklaşık 1.600 kVA olduğu belirlendi. Bu kapasitenin yaklaşık 600 konutun aylık elektrik tüketimine denk geldiği ifade edildi. Kaçak trafoların, yeraltı suyuyla tarımsal sulama amacıyla kullanıldığı, bu durumun ise hem ekonomik kayba hem de şebekede teknik zarara yol açtığı belirtildi. Yetkililer, aşırı yüklenmenin bölgede kesinti riskini artırdığını vurguladı.

Ekipler, bazı trafoların römorklara yüklenerek taşınabilir hâle getirildiğini tespit etti. Bu yöntemle denetimlerden kaçılmaya çalışıldığı, trafoların gündüz bir noktada, gece ise başka bir alanda devreye alındığı ifade edildi. Bu hareketlilik, yer tespitini zorlaştırırken, kaçak tüketimin artık daha organize bir yapıya dönüştüğünü gösterdi.

Dicle Elektrik yetkilileri, teknolojik takip sistemlerinin bu tür girişimleri tespit edebilecek kapasitede olduğunu aktardı. Şirket, tespit edilen tüm trafolara el konulması ve sorumlular hakkında işlem yapılması için adli sürecin başlatıldığını açıkladı. Derik ve çevresinde artan kaçak kullanımın şebekeye zarar verdiği, bunun da bölgedeki abonelerin enerji kalitesini olumsuz etkilediği kaydedildi. Açıklamada, dron destekli kontrollerin artırılacağı ve kaçak kullanıma karşı mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceği bildirildi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.