Batmanlı çiftçiler, ürünlerinin verimli olmasına rağmen satış fiyatlarının maliyetleri karşılamadığını belirterek yetkililere çağrıda bulundu.
Batman’ın Balpınar (Grêsira) beldesine bağlı Segırka Mahallesi’nde üretim yapan çiftçiler, artan girdi maliyetleri nedeniyle zor günler geçiriyor. Karnabahar ve lahana üretiminde iyi bir verim elde ettiklerini belirten çiftçiler, satış fiyatlarının düşük, mazot ve gübre fiyatlarının ise yüksek olmasından dertli.
Çiftçilerden Şahabettin Işık, destekleme yetersizliği ve kooperatif eksikliği nedeniyle üreticilerin zarar ettiğini ifade etti.
Bölgedeki çiftçiler, özellikle son yıllarda artan üretim maliyetleri, pazarlama sıkıntıları ve kooperatif eksikliği nedeniyle üretimden uzaklaşma tehlikesiyle karşı karşıya. Balpınar ve çevresinde karnabahar, lahana, salatalık ve domates gibi ürünlerin yetiştirildiği tarlalar, verim açısından güçlü olsa da, üretici maliyetlerini karşılayamıyor.
Batmanlı çiftçiler ürünlerini genellikle Batman, Urfa, Siverek ve çevre illerdeki hallere gönderiyor. Ancak ürün fazlalığı, pazar dengesizliği ve nakliye giderleri kâr oranını ciddi şekilde düşürüyor. Bu durum özellikle küçük üreticilerin üretimden vazgeçmesine yol açıyor.

Yaklaşık 30 yıldır çiftçilik yapan Şahabettin Işık, “Genellikle sonbaharda karnabahar ve lahana ekiyoruz. Çok iyi verim alıyoruz ancak bu sene fiyatlar nedeniyle zarar ediyoruz. Mazotun litresi 55-56 liraya, bir torba gübre ise 50 lirayı geçti. Karnabahar verimli ve güzel ama fiyatlar bizi kurtarmıyor” dedi.
Satışlardaki düşüşün çiftçileri zor durumda bıraktığını belirten Işık, “Batman’a götürsek ürünlerimiz çöpe gidiyor. Urfa, Siverek ve doğu illerine gönderiyoruz. Yaklaşık 150-160 dönüm alanda ekim yapıyoruz ve hep birlikte çalışıyoruz” diye konuştu.
Işık, “Geçen sene karnabahar 30-35 liradan çıkarken, bu sene ilk çıkış 40 lira oldu, kısa süre sonra 20-25 liraya düştü. Mazot ve gübre desteklemeleri artırılmalı, fiyatlar düşürülmeli. Fidelerin maliyeti bile oldukça yüksek” ifadelerini kullandı.
Bölgede kooperatif ve fide üretim tesislerinin eksikliğine dikkat çeken Işık, “Kooperatif olsaydı hem satışlarımız hem de tedarikimiz düzenli olurdu. Şu anda kendi imkanlarımızla dışarıya gönderip satıyoruz” dedi.
Yetkililere seslenen Işık, “Enflasyonu çiftçiler düşürmüyor ama en çok biz etkileniyoruz. Salatalık 5-6, domates 10 liraya kadar düştü. Kuraklık da ciddi sorun. Damlama ve yağmurlama sulama sistemlerine destek verilirse su daha verimli kullanılır” şeklinde konuştu.
