Batman’ın merkeze bağlı Balpınar (Girêsîra) beldesinde salatalık hasadı başladı. Ancak üreticiler, artan maliyetlere rağmen salatalığın tarlada düşük fiyatlara alıcı bulmasından dolayı ciddi mağduriyet yaşadıklarını belirtiyor. Çiftçiler, yetkililerden fiyat düzenlemesi talebinde bulunuyor.
Tarım ürünlerinin önemli merkezlerinden biri olan Balpınar beldesindeki üreticiler, özellikle gübre, ilaç ve akaryakıt fiyatlarındaki artışa rağmen ürünlerini maliyetin altında fiyatlara satmak zorunda kaldıklarını ifade ediyor.
Üretici Resul Kır, bu yıl hem verimin hem de fiyatların yetersiz olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Bu sene salatalık fiyatları çok düşük. İlaç, gübre ve akaryakıt fiyatları ise çok pahalı hale geldi. Sabah saat 05.00’te buraya geliyoruz ve akşama kadar çalışıyoruz. Serada iki buçuk dönüm üzerine salatalık ektik ve günde 30 ile 40 torba arasında verim alıyoruz. Mart ayından bu yana eşim ve çocuklarımla birlikte sürekli çalışıyoruz. Normalde kilosu 15 liradan satılması gereken salatalık, 7-8 liradan alıcı buluyor. Bu şekilde maliyetlerimizi bile karşılayamıyoruz. Ama yine de ürünleri toplamak zorundayız. Yetkililerden salatalık fiyatlarına bir düzenleme getirilmesini istiyoruz.”
Bir diğer üretici Azize Kır da market fiyatları ile üreticinin eline geçen rakam arasındaki farka dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
“Mesleğimiz çiftçilik ve sabahtan akşama kadar tarla işiyle uğraşıyoruz. Ancak emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Marketlerde salatalık fiyatları 20 ile 30 lira arasında değişiyor, fakat bizden 6 ya da 7 liradan alıyorlar. Bu şekilde çalışmamızın hiçbir karşılığı yok. Salatalık fiyatının tarladan en az 15 ile 20 lira arasında olması gerekiyor. Kazandığımız parayı gübreye, ilaca harcıyoruz. Yetkililerden fiyatlarda düzenleme yapılmasını talep ediyoruz.”
Kaynak: İLKHA