Batman’da 2025 hububat sezonu çiftçiler açısından zorlu geçti. Batman Zahireciler ve Hububatçılar Derneği Başkanı Halil Ay, sezon değerlendirmesinde bulunarak çiftçilerin açıklanan fiyatlardan memnun olmasına rağmen, yüksek girdi maliyetleri ve verim kaybı nedeniyle kârlı bir sezon geçiremediklerini ifade etti.
Haziran ayında arpa ve mercimek hasadıyla başlayan sezonda, kuraklık nedeniyle ortalama %30 oranında verim kaybı yaşandığını belirten Ay, özellikle arpa ve buğday üreticisinin bu durumdan olumsuz etkilendiğini söyledi.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) açıkladığı 2025 yılı alım fiyatlarına göre, arpa 11 TL, buğday ise 13,5 TL olarak belirlendi. Ayrıca çiftçilere 2 bin 527 TL prim desteği açıklandı.
Halil Ay, fiyatların çiftçiler tarafından olumlu karşılandığını ancak verim kaybı nedeniyle kazanç elde edilemediğini ifade etti.
Ürün bazında değerlendirme yapan Ay, mercimeğin sezon başında 28 TL’den açılıp 50 TL’ye kadar yükseldiğini belirtti. Buna rağmen mercimekte de verimin düşük olduğunu vurguladı.
Arpanın ise bu yıl TMO yerine daha çok tüccar eliyle alındığını ve fiyatın 12 bin 500 TL’ye kadar çıktığını söyledi.
Mısır hasadının da sona yaklaştığını dile getiren Ay, TMO’nun mısır için 11 bin 300 TL fiyat açıkladığını ve bazı bölgelerde dolu zararının mısır verimini olumsuz etkilediğini aktardı.
Ay, çiftçilerin en büyük sorununun mazot, gübre, tohum ve ilaç gibi kalemlerdeki yüksek maliyetler olduğunu belirtti. Türkiye’de çiftçilerin dünya ortalamasının üzerinde maliyetle üretim yapmak zorunda kaldığını söyleyen Ay, “Yurt dışındaki çiftçiler gibi uygun fiyata yakıt ve gübre alabilirsek, rekabet edebiliriz. En azından mazot ve gübrede KDV muafiyeti sağlanmalı” dedi.
Tarımın ülke ekonomisi açısından stratejik öneme sahip olduğunu hatırlatan Ay, yetkililere tarıma yönelik daha güçlü destekler verilmesi çağrısında bulundu.
