Açık Mod
Koyu Mod
Sistem Modu
Batman’ın nüfusu bugün 654 bin 528. Türkiye’de bu büyüklükteki iller arasında böylesine güçlü bir siyasi temsile sahip başka bir örnek bulmak oldukça zor.
Batmanlı bir Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Zekeriya Kaya, Batman’ı TBMM’de temsil eden milletvekilleri Ferhat Nasıroğlu, Serkan Ramanlı, Zeynep Oduncu Kutevi ve Mehmet Rüştü Tiryaki ile birlikte, Batmanlı olup Mersin Milletvekili olarak görev yapan Mehmet Emin Ekmen de ülke siyasetinde önemli görevler üstleniyor.
Elbette bu tablo Batman adına önemli bir kazanımdır. Ancak mesele sadece temsil edilmek değil, bu temsil gücünün Batman’ın kalkınmasına ne ölçüde yansıdığıdır.
Son yıllarda kentimizde önemli yatırımlar hayata geçirildi. Batman Havalimanı’nın uluslararası hava hudut kapısı statüsü kazanması, Onkoloji Tanı ve Tedavi Merkezi’nin hizmete girmesi, Trafik Kontrol Merkezi’nin açılması, Mavi-Yeşil Batman Projesi’nin ilk etabının tamamlanması, TOKİ konutları, yeni yol çalışmaları ve devam eden sağlık yatırımları bunlardan bazılarıdır.
Bunlar elbette küçümsenecek hizmetler değildir. Emeği geçen herkese teşekkür etmek gerekir. Ancak şu soruyu da sormak zorundayız: Batman, sahip olduğu bu güçlü siyasi temsilin karşılığını gerçekten alabiliyor mu? Hayır alamıyor…
Bugün hala yıllardır konuşulan birçok proje tamamlanmayı bekliyor.
Kent Meydanı bekliyor.
Hızlı tren projesini kaçırdık.
BATRAY Raylı Sistem Projesi bekliyor.
500 Yataklı Batman Devlet Hastanesi’nin tamamlanması bekleniyor. İnşaat süreci çok ağır ilerliyor.
Raman OSB ve Sera OSB’nin tüm etaplarının tamamlanması bekleniyor.
Batman Çayı’nın gerçek anlamda bir yaşam ve turizm koridoruna dönüşmesi bekleniyor.
Turizm Master Planı’nın somut yatırımlarla hayata geçirilmesi bekleniyor.
Yıllardır aynı projeler kamuoyuna anlatılıyor, toplantılarda dile getiriliyor ve çeşitli platformlarda gündeme geliyor. Ancak vatandaş artık proje açıklamalarını değil, tamamlanmış yatırımları görmek istiyor. Şehrin beklentisi verilen sözlerin somut eserlerle karşılık bulmasıdır.
Bizim söylemek istediğimiz hiçbir zaman siyasi partiler üzerinden bir değerlendirme yapmak değildir. Batman’ın milletvekili hangi partiden olursa olsun, ortak paydamız Batman olmalıdır. Çünkü bu şehir, siyasi rekabetin değil ortak mücadelenin kazandıracağı şehirlerden biridir.
Bugün Batman’ın sahip olduğu temsil gücü birçok ilin sahip olmadığı bir avantajdır. Böyle bir tabloda yatırım konusunda daha cesur adımların atılması, hükümet nezdinde daha güçlü girişimlerde bulunulması ve Batman’ın hak ettiği projelerin daha kısa sürede hayata geçirilmesi beklenir.
Ne yazık ki mevcut tablo, sahip olunan siyasi güç ile ortaya çıkan yatırım performansının tam anlamıyla örtüştüğünü göstermiyor. Batman’ın potansiyeli, temsil gücü ve stratejik konumu dikkate alındığında, bugün konuştuğumuzdan çok daha büyük sanayi yatırımlarını, ulaşım projelerini, sağlık tesislerini ve istihdam hamlelerini konuşuyor olmamız gerekirdi.
Çünkü Batman artık sadece günü kurtaran yatırımları değil, geleceği şekillendirecek vizyon projeleri hak ediyor.
Temennimiz; bu güçlü siyasi temsilin önümüzdeki yıllarda Batman’a daha büyük hizmetler olarak yansımasıdır. Çünkü bu şehir, sahip olduğu potansiyel ve temsil gücüyle Güneydoğu’nun üretim, yatırım ve cazibe merkezi olabilecek imkana sahiptir.
Batman daha fazlasını hak ediyor.
Ve artık beklentimiz, yeni proje vaatleri değil; tamamlanan projeler, açılan tesisler, artan istihdam ve Batman’ın gerçek anlamda bölgenin parlayan yıldızı haline gelmesidir.