Batman Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Cemil Turan, artan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), trafik sigortası ve akaryakıt fiyatlarına yönelik açıklamalarda bulundu.
Turan, şoför esnafının bu ekonomik yükü taşıyamaz hale geldiğini vurgulayarak, çözüm beklediklerini ifade etti.
Turan, artan maliyetler sebebiyle özellikle taksici, kamyoncu ve otobüsçülerin geçim derdiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Açıklamasında, “ÖTV gerçekten esnafın belini bükmüş durumda. Artık bu yükün altından kalkamıyorlar. Her gün en az 100-150 kişi arayıp ‘Başkan, bir şey yapamıyor musunuz?’ diye soruyor. Biz de çözüm bulamıyoruz.” dedi.
Trafik sigortası ve kasko ücretlerindeki artışlara da değinen Turan, “Tüm araçlardan istenen ödemelerde yüzde 100, yüzde 150, hatta yüzde 200 artışlar yaşandı. Esnaf bu durumdan ciddi anlamda etkileniyor. Yeni araç almak neredeyse imkânsız hale geldi. Umarım önümüzdeki yıl bu durum düzelir.” ifadelerini kullandı.
Belge ve evrak ücretlerine de dikkat çeken Turan, “Mazotun dışında birçok gider kalemimiz var. Mazot yüzde 200-300 oranında arttı. Ancak SRC gibi belgeler için de 15-20 bin lira harcanıyor. Ehliyet ve pasaport yenilemeleri de ciddi bir maliyet oluşturuyor. Asgari ücretle çalışan bir şoför bu masrafları nasıl karşılayacak? Bu kişi ailesine nasıl bakacak, geçimini nasıl sağlayacak, biz de bilemiyoruz.” dedi.
Turan, sözlerinin sonunda hükümete ve Cumhurbaşkanı’na seslenerek, “Akaryakıt zamları çok ciddi bir yük. Aracı çalıştırmak bile artık en az yüz liraya mal oluyor. Bu yükü taşıyabilecek esnaf kalmadı. Yetkililerden, en azından akaryakıtta bir indirim yapılmasını ve bu konuda esnafa destek verilmesini talep ediyoruz.” açıklamasında bulundu.