Batman Valisi Ekrem Canalp başkanlığında, AFAD Başkanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Cengiz Gevrek’in katılımıyla “Batman İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) Değerlendirme Toplantısı” düzenlendi.
Valilik toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda, afet risklerini azaltmaya yönelik yürütülen çalışmalar, kurumlar arası iş birliği ve koordinasyon konuları ele alındı.
2021 yılında hazırlanarak 2022’de tüm Türkiye’de olduğu gibi Batman’da da uygulamaya alınan İRAP’ın, afetlere dirençli yerleşim birimleri oluşturmak ve toplumun afetlere karşı dayanıklılığını artırmak amacıyla hazırlandığı vurgulandı. Plan kapsamında; doğal, teknolojik ve insan kaynaklı afetlerin etkilerini önlemek veya en aza indirmek hedefleniyor.
Toplantıda, sel ve taşkın riskine karşı dere yataklarında taşkın koruma ve rüsubat temizliği, yerinde veya kentsel dönüşüm çalışmaları, riskli bölgelerin tespiti gibi konular masaya yatırıldı. Afet risklerinin azaltılması için tüm kurumların vakit kaybetmeden koordineli şekilde çalışmasının önemine dikkat çekildi.
Ayrıca, Batman’da İRAP kapsamında sorumlu kurum ve kuruluşlarca yürütülen faaliyetlerin durumu, izleme ve değerlendirme süreçleri, karşılaşılan zorluklar ve çözüm önerileri de kapsamlı biçimde değerlendirildi.
Toplantıya, Vali Yardımcısı ve Batman Belediye Başkan Yardımcısı Ekrem Güngör, Vali Yardımcısı ve Batman Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Caner Culukar, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, AFAD uzmanları, İzleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) üyeleri ile kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri katıldı.
