Açık Mod
Koyu Mod
Sistem Modu
Batman merkeze bağlı Balpınar beldesi Segırka Mahallesi’nde, Batman Çayı kenarında kum alımı sonrası oluşan dev çukurlar 9 yaşındaki Eyyüp Yağar’a mezar oldu.
Acılı aile, bölgede hiçbir güvenlik önlemi almayan ve çukurları kapatmadan bırakan şirketler hakkında hukuk mücadelesi başlattı.
Batman’da 17 Nisan Cuma günü yaşanan ve Segırka Mahallesi’ni yasa boğan boğulma vakasının ardından “ihmâl” iddiaları yükseliyor. 3’üncü sınıf öğrencisi Eyyüp Yağar’ın hayatını kaybettiği, bir arkadaşının ise yoğun bakımdan son anda kurtarıldığı olayın gerçekleştiği bölge, devasa göletleri ve alınmayan tedbirleriyle ölüm saçıyor.

Oğlunu oyun oynarken kaybettiği bölgenin kum alımı nedeniyle 4 metre derinliğinde bir gölete dönüştüğünü söyleyen baba İlhami Yağar, yetkililere sitem etti: “Şirketler kumu çekip, devasa çukurları öylece bırakıp gidiyor. Ne bir denetleyen var ne de bir soran. Burası köye bir kilometre mesafe, çocuklar kolayca ulaşabiliyor. Benim canım yandı, başka babaların ciğeri yanmasın. Bu çukurlar neden kapatılmıyor?”

Segırka Mahallesi Muhtarı Abdullah Aslan, Batman-Diyarbakır yolu çalışmaları kapsamında dere yatağından kum çekilmesine başından beri karşı çıktıklarını vurguladı. Muhtar Aslan; “Burası bizim hayvanlarımızın otlak alanıydı. Kum alınmasın dedik, dinlemediler. İş makinesi operatörlerini bizzat uyardım, başımıza bir bela gelecek dedim. İşte korktuğumuz oldu; evladımızı o kum alınan noktada kaybettik” sözleriyle ihmaller zincirine dikkat çekti.

Hayatını kaybeden Eyyüp’ün ağabeyi ve aynı zamanda İş Güvenliği Uzmanı olan Ahmet Yağar, olay yerindeki teknik ihmalleri tek tek sıraladı: Doldurulmayan Çukurlar: “Kum alındıktan sonra yasalar gereği bu boşlukların doldurulması gerekiyordu. Devasa göletler oluşturulmuş.” Güvenlik Bariyeri Yok: “Şantiyelerde santimlik yükseklikler için önlem alırken, burada metrelerce derinlikteki suyun etrafında hiçbir koruyucu bariyer yok.” Tabela Eksikliği: “Köy girişinden olay yerine kadar çocukları veya vatandaşları uyaracak tek bir levha bile asılmamış.”
Yağar ailesi, 9 yaşındaki Eyyüp’ün ölümünde payı olan tüm kişi ve kurumlar hakkında suç duyurusunda bulundu. Aile, olayın kaza değil, “tedbirsizlik sonucu ölüme sebebiyet verme” olduğunu savunarak davanın takipçisi olacaklarını açıkladı.

Kaynak: İLKHA